Sneeuwuilen meegelift uit Newfoundland?

Meldingen van sneeuwuilen van Texel, Vlieland, Terschelling en ook uit België. Dat zou haast wel dezelfde moeten zijn zou u denken. Begin deze week kreeg collega Herman Vogel echter een bijzonder bericht van iemand dat een hoop duidelijk zou kunnen maken. Lees hieronder zijn verhaal.

“Op 15 november ben ik in Antwerpen aan boord gegaan als passagier op de MSC Monterey, een containerschip van 275 meter. De tocht ging naar de oostkust van Amerika waar we o.a. New York aandeden. Nadat we de diverse havens hadden aangedaan om te lossen en te laden vertrokken we 7 december weer richting Europa, Bremerhaven. Het weer was gedurende de hele reis al slecht en weldra zaten we weer in een vliegende storm. Op 9 december voeren we ongeveer 50 mijl van Newfoundland waar we bezoek kregen van 9 sneeuwuilen (2 mannetjes en 7 vrouwtjes). Ze doken uitgeput op de containers om vervolgens dicht bij elkaar te gaan zitten, enigzins beschut voor het overkomende stuifwater. Helaas voeren wij met een snelheid van 19 mijl steeds verder weg van hun leefgebied. De dagen erna werd het weer iets beter maar de uilen bleven. Zo af en toe vlogen ze scherend over het water op zoek naar prooi om vervolgens weer op het schip te landen. Nu niet meer dicht op elkaar, maar wat verspreid over het voorschip. 11 december, we komen in de buurt van de Azoren en de temp. is 15 graden plus. Niet echt een prettige temperatuur voor deze uilen en een zware deining met 20 graden slagzij. Je merkt dat ze ongeduldig worden en honger hebben. 12 december, we komen in de buurt van Spanje, het was het nachtje wel, wat ging het schip tekeer. De uilenfamilie, nu nog 5, zitten nog steeds aan boord en af en toe vliegen er een of twee een tijdje rakelings over de golven. De temp. vandaag is zo’n 18 graden en we slingeren ondertussen 25 – 30 graden, niet plezierig. 14 december, we varen langs Frankrijk (ong. 50 mijl uit de kust ) en de familie uilen wordt steeds kleiner, hopelijk hebben ze de kust bereikt of hebben ze gekozen voor een ander voorbijvarend schip. 15 december, we varen langs Zeeland en de laatste uilen verlaten het schip. Ik denk dat het er nog twee waren. Deze zullen de kust zeker halen. Tot zover mijn ontmoeting met de sneeuwuilen.”

Onderstaande foto’s zijn gemaakt aan boord van het schip.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

13 thoughts on “Sneeuwuilen meegelift uit Newfoundland?

 1. Pingback: Dutch snowy owls from Newfoundland by ship? | Dear Kitty. Some blog

 2. Pingback: Sneeuwuilen meegelift uit Newfoundland?

  • Beste Herman,
   Onze natuur is al lang niet meer natuurlijk, natuurlijk. Al sinds we zijn gaan varen naar verre streken namen we “exotische” dieren en planten mee terug naar Holland. En ook daarna is dat vrolijk doorgegaan. Neem bv. de Japanse duizendknoop (een struik), de Amerikaanse zwaardschede(aan het strand), de nijlgans, de muskusrat(waterkonijn), de korfmossel, de Japanse oester, om er maar een paar te noemen.
   En hoe zouden planten en dieren zich ook aan menselijke grenzen houden….?

 3. Herman; Jouw vraag verklaart ook deels waarom er meer dan 1800 mensen/vogelaars/media mensen naar dit blog bericht hebben gekeken. In vogelaarsland mogen diverse soorten niet meegeteld worden op lijstjes wanneer ze met een boot (ship assist) aan land zijn gekomen. Het is zeer wel aannemelijk dat de nu waargenomen uilen op deze manier in Europa zijn beland. Ik vind het wel wat hebben dat ze dit gedaan hebben, ben dan ook niet zo van de lijstjes.

 4. Het lijkt wel een goed uilen-jaar te worden met al die bijzondere soorten! Zolang ze maar wel echt wild zijn vind ik het prima als ze zo mee liften en geniet ik er lekker van (zie hiertoe ook mijn site)

 5. Pingback: Shine On Award, thank you whatuful! | Dear Kitty. Some blog

  • Hoi Michiel,

   Wat leuk! Dank voor je reactie en de link naar het filmpje van de ‘Franse’ sneeuwuil

  • Hello Lutz,

   No, the ship came from New Foundland to the coast of Spain and went to the north along the coast of France, Belgium etc. Along the coast of the Dutch province Zeeland; the last 2 snowy owls left the containership,
   best regards,
   Anke Bruin

 6. Pingback: 10,000 Birds | Snowy Owls Caught a Ride to the Netherlands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s